Ingen tidigare erfarenhet av att driva krog?
JUNIORKRÖGARE 2026
Viktiga datum
-
Ansökan öppnar: 3 november 2025, kl. 09.00
-
Sista ansökningsdag: 17 november 2025, kl. 13.00
-
Finalister presenteras: 16 december 2025
-
Final: 10 februari 2026, på Arlas huvudkontor
-
Pop-up-restaurang: 26–27 mars 2026 på Agdas på hörnet
-
Tillgänglighet krävs under hela vecka 13 i Stockholm.
JUNIORKRÖGARE 2026
Ansökningsprocess
Anmälan: 3–17 november 2025. För att ansöka skickar du in:
- Ett recept på en varmrätt du vill servera i pop-up-restaurangen den 26–27 mars 2026.
- En bild på rätten.
- En motivering till varför just du ska bli Juniorkrögare – antingen i text eller genom ett kort videoklipp.
- Viktigt att tänka på: Rätten ska vara möjlig att laga för upp till 100 gäster. Alla tillbehör ska ligga på tallriken – inga à part-serveringar är tillåtna, med undantag för sås.
- Frågorna för motiveringen presenteras i samband med att anmälan öppnar.
Intervjuer: november–december 2025
- Carotte & Årets kock går igenom samtliga ansökningar. Utvalda deltagare bjuds in till intervju. Fyra finalister utses baserat på en helhetsbedömning av recept, motivering och tidigare erfarenhet. De som kallas till intervju informeras direkt.
Förberedelser och stöd till finalisterna
- Finalisterna får hem sponsrade råvaror från Martin & Servera samt Arla, och ges möjlighet att träna på sin tävlingsrätt inför finalen.
- Resa och boende för deltagare utanför Stockholm under finalen
- Publicitet i sociala kanaler
Final: 10 februari 2026
- Finalen hålls på Arlas huvudkontor i Stockholm. Du lagar då din inskickade varmrätt inför en jury. Bedömningen baseras inte enbart på smak, utan även på rättens lämplighet att serveras till upp till 100 gäster i en restaurangmiljö.
Pop-up-restaurang: 26–27 mars 2026
- Som Juniorkrögare 2026 driver du, tillsammans med ett erfaret team, en fullskalig kvällsrestaurang med plats för 80–100 gäster per kväll.
JUNIORKRÖGARE 2026
Tävlingsupplägg
Finalen av Årets Juniorkrögare samlar fyra finalister som kommer att tävla i att laga upp sitt inskickade recept, en varmrätt som bedöms utifrån två kriterier: smak och hur väl anpassad rätten är att serveras på en restaurang för ca 100 gäster. Varje tävlande ska servera fyra tallrikar. Ingen a part är tillåten förutom sås. Tallrikar och såskannor tillhandahålls på plats. Den tävlande väljer själv om rätten ska presenteras på djup eller flat tallrik.
Varje deltagare har tre timmar på sig att tillaga rätten och presentera den för juryn. Ingen förpreppad råvara är tillåten – allt ska tillagas på plats.
Martin & Servera sponsrar alla finalister med råvaror att träna på inför finalen samt råvaror till finaldagen med 5000 kr totalt. Arla sponsrar med mejeriprodukter.
Juryn består av: Ida Bauhn (Årets kock 2025), Michael Andersson (Årets kock 2024), Desirée Jaks (Årets kock 2023) samt Klas Lindberg (Årets kock 2012).
Juryn utser vinnaren baserat på följande kriterier:
-
Smak: 60%
-
Anpassning för servering till 100 personer: 20%
-
Metod: 20% (bedöms på svinnhantering, renlighet och teknik
Under upplagningen kommer en jurymedlem att befinna sig i köket för att bedöma metodarbetet.
JUNIORKRÖGARE 2026
Pris till vinnaren
-
Titeln Juniorkrögare 2026
-
Möjligheten att driva en kvällsrestaurang 26–27 mars 2026 på Agdas på hörnet
-
Hjälp med utveckling av koncept, meny, personal och logistik
-
Ersättning om 7 500 kr för eventuell tjänstledighet
-
Resa och boende om vinnaren bor utanför Stockholm under finalen och under veckan för pop-up restaurangen
-
Fysiskt och digitalt diplom signerat av juryn
-
Publicitet i media och sociala kanaler
-
Två biljetter till finalen av Årets Kock 2026
Hur du driver din restaurang:
Vinnaren får ett skräddarsytt mentorskap från branschpersoner inom gastronomi, konceptutveckling och service. Tillsammans med din mentor utvecklar du en unik meny där maten matchas med passande dryck. Du får vägledning i allt från logistik till ledarskap – för att lyckas både under tävlingsdagarna och i framtiden.
JUNIORKRÖGARE 2026
Mer om restaurang Agdas på hörnet
AGDAS PÅ HÖRNET ÄR KÄNSLAN AV ETT STORT VARDAGSRUM. EVENEMANGSRESTAURANGEN I CENTRALA STOCKHOLM HÅLLER ÖPPET FRÅN TIDIG VARDAGSMORGON TILL EFTERMIDDAG – OCH DÄREFTER SOM EVENT- & FESTVÅNING FÖR SLUTNA SÄLLSKAP TILL SEN KVÄLL UNDER BÅDE VARDAGAR OCH HELGER.
Agdas på hörnet inspireras av den svenska konstnärinnan Agda Österberg – en kvinna som tog konstvärlden med storm med sin färgstarka talang. Något som speglar sig i restaurangens uttryck.
Nu lämnar vi alltså över Agdas på hörnet till vinnaren under den 8-9 maj 2025. Två kvällar som kommer fyllas av ett hundratal gäster, kreativitet och framåtanda.
Resten av året går det utmärkt att abonnera Agdas på hörnet för upp till 150 personer under kvällar och helger där Agdas kockar och projektledare skräddarsyr meny och bar efter önskemål. I anslutning till restaurangen finns även access till konferensvåning där det största rummet tar emot så många som 97 personer.
Adress: Regeringsgatan 107.
JUNIORKRÖGARE 2025
Juniorkrögare 2025
VINNAREN MAX SALOMONSSON BLEV JUNIORKRÖGARE 2025. EN DEL I VINSTEN VAR ATT DRIVA AGDAS PÅ HÖRNET DEN 8-9 MAJ. ÅRETS KOCK ELEVFOND OCH CAROTTE ENAS I EN SPÄNNANDE SATSNING FÖR ATT STÖTTA OCH INSPIRERA NÄSTA GENERATIONS KOCKAR GENOM DET NYA INITIATIVET ÅRETS JUNIORKRÖGARE 2025, SOM FORTSÄTTER UNDER 2026.
Efter en jämn och tuff tävling stod Max Salomonsson som vinnare av juniorkrögare 2025. Medtävlande under tävlingen bestod av David Lauri och William Malm som båda gjorde en grym prestation. Max vinnarrätt blev en lättgrillad hälleflundra, grillat med provencalsmör, relish på krassestjälkar, bakad mangold, rökta hasselnötter och en svensk peparsås baserad på karamelliserad pepparrot och buskkrasse med kapris på fläderbär.
Max fick chansen att skapa, leda och genomföra sin egen kvällsrestaurang, Agdas på hörnet 8-9 maj. En centralt belägen evenemangsrestaurang som drivs av Carotte på Regeringsgatan 107 i Stockholm.
Med stöd av Carottes gastronomiska ledare Albin Edberg och andra nyckelpersoner, fick Max hjälp att utveckla och presentera sitt eget koncept och sin egen meny för över femtio betalande gäster per kväll. Överskottet gick oavkortat till Årets Kock Elevfond.
Klicka på knappen nedan för att läsa en kortare intervju som Årets kock gjorde med Juniorkrögare 2025, Max Salomonsson.
"Det handlar om att investera i svensk gastronomis framtid." Helene Kugelberg, vd för Årets Kock
